Translate with 
MENU ZAVŘÍT
14. října 2024

8 nejčastějších chyb při prodeji nemovitosti a jak se jim vyhnout

Prodej nemovitosti je jedním z největších finančních rozhodnutí, které v životě uděláte. Neříkajíc o tom jak náročný a stresující proces to mnohdy může být. V sázce je nejen čas, ale i velké peníze. Prodat rychle, za dobrou cenu a bez komplikací – to je ideální scénář, ale mnozí prodávající se dopouštějí chyb, které mohou celý proces zpomalit nebo dokonce vést k finančním ztrátám. Pokud se na prodej nemovitosti chystáte, je důležité vědět, na co si dát pozor a jak vám realitní makléř může pomoci efektivně se vyhnout případným problémům.

 1. Příliš vysoká cena – první krok špatným směrem

Chybně nastavená cena může být zásadní. Mnoho prodávajících má sklon nadhodnotit cenu své nemovitosti s tím, že ji později sníží, pokud nebude o nemovitost projeven zájem. Tento přístup ale může zpočátku odradit vážné zájemce a nakonec vám zůstane nemovitost na trhu déle, než je potřeba i než vy samy chcete.

Jak na to jít správně:

Cena musí odpovídat skutečnosti. Proveďte důkladný průzkum trhu, porovnejte ceny podobných nemovitostí v okolí a zvažte konzultaci s odborníky. Ti vám poskytnou nezaujatý názor a pomohou stanovit realistickou cenu, která přiláká správné kupce a zajistí odpovídající zisk. Realitní makléř má přístup k detailním tržním analýzám a datům o prodejích nemovitostí ve vaší oblasti. Pomůže vám tedy nastavit optimální cenu, která bude konkurenceschopná a zároveň zajistí odpovídající výnos. Dále vám může poradit s cenovou strategií, například jak reagovat na nízký zájem o nemovitost úpravou ceny.

2. Prezentace nemovitosti – první dojem rozhoduje

Možná máte úžasnou nemovitost, ale pokud nebude dobře připravená na prohlídky, ztratíte tím potenciální zájemce. Neupravený vzhled, nepořádek nebo nutné opravy mohou působit odrazujícím dojmem, i když má nemovitost jinak velký potenciál.

Jak na to správně:
Nemovitost je třeba důkladně připravit – od základních oprav, přes pečlivý úklid až po estetické vylepšení. Pokud je to potřeba, služba home staging-u, tedy profesionální úprava interiéru, může zázračně zvýšit atraktivitu. Dobrý první dojem často rozhoduje o tom, zda se kupující zamilují do vaší nemovitosti, nebo odejdou s nezájmem.

3. Slabý marketing – inzerujte chytře

Špatný nebo nedostatečný marketing je častou chybou, která způsobí, že vaše nemovitost zůstane přehlédnuta. Inzerovat pouze na jedné platformě nebo mít nekvalitní fotografie může znamenat ztrátu mnoha potenciálních kupců.

Jak na to správně:
Marketing by měl být multifunkční. Investujte do profesionálních fotografií a videí, které představí vaši nemovitost v tom nejlepším světle. Využijte různé online portály, sociální sítě, a pokud máte rozpočet, zvažte i tištěné inzeráty. Realitní makléř vám může pomoci zasáhnout širší publikum a maximalizovat viditelnost vaší nabídky. Profesionální makléř také umí vytvořit kvalitní prezentaci nemovitosti včetně videí a 3D prohlídek, což výrazně zvyšuje šance na rychlý prodej.

4. Načasování prodeje – správný okamžik je důležitý

Někteří prodávající se snaží nemovitost prodat v období, kdy je poptávka nízká. Prodej v zimě nebo mimo sezónu může znamenat dlouhé čekání na správného kupce nebo tlak na snížení ceny.

Jak na to správně:
Pokud vám to situace dovolí, načasujte prodej do období s vyšší poptávkou, což jsou obvykle jaro a léto. Lidé jsou v těchto měsících aktivnější, což může vést k většímu zájmu a lepší prodejní ceně. Čekání na správný okamžik se může finančně vyplatit.

5. Nejasné smluvní podmínky – vyvarujte se právních problémů

Smlouvy jsou zásadní pro hladký prodej, ale mnoho prodávajících opomíjí důležité právní detaily nebo se spoléhají na nejasně formulované podmínky. Tato chyba může vést k právním sporům a zbytečným komplikacím co vás může ve finále stát i několik korun na víc.

Jak na to správně:
Spolupracujte s právníkem nebo zkušeným realitním makléřem, aby byla vaše smlouva precizní a jasná. Je důležité, aby všechny strany rozuměly podmínkám a nebyly žádné mezery, které by mohly vést k problémům po podpisu.

6. Inspekce nemovitosti – podcenění může být drahé

Mnoho prodávajících ignoruje nutnost odborné inspekce před prodejem. Potenciální problémy, jako jsou staré instalace, plísně nebo další skryté vady, mohou vyjít najevo později, což může vést k dodatečným nákladům nebo dokonce nucené snížení prodejní ceny.

Jak na to správně:
Nechte si nemovitost zkontrolovat odborníky ještě před tím, než ji dáte na trh. Jakmile odhalíte a opravíte případné problémy, zvýšíte důvěru potenciálních kupujících a předejdete nepříjemným překvapením v pozdější fázi prodeje. Tímto krokem předejdete komplikacím a zvýšíte důvěru kupujících.

7. Slabá komunikace – neignorujte své kupce

Pomalu reagovat na dotazy zájemců, nekomunikovat otevřeně nebo dokonce ignorovat nabídky může vést k tomu, že zájemci o vaši nemovitost ztratí zájem. V dnešní době lidé očekávají rychlou a přímou komunikaci.

Jak na to správně:

Při prodeji nemovitosti je důležité rychle odpovídat na dotazy a být otevřený při jednání. Transparentnost a aktivní komunikace hrají zásadní roli v úspěšném prodeji, protože zájemci chtějí mít jistotu, že jste k dispozici a ochotní řešit jejich otázky či připomínky. V tomto ohledu může realitní makléř výrazně pomoci. Postará se o plynulou komunikaci s potenciálními kupci a díky svým zkušenostem s vyjednáváním dokáže rychle a efektivně reagovat na dotazy, což zvyšuje šanci na úspěšný prodej. Jeho odborné dovednosti a kontakty mohou přispět k bezproblémovému průběhu prodeje a větší spokojenosti všech zúčastněných.

8. Emocionální vazba – prodejte s chladnou hlavou

Nemovitost, kterou prodáváte, může být plná vzpomínek. Nikdo ji neocení víc než vy. Je snadné se emocionálně upnout a mít pocit, že hodnota domu či bytu je vyšší, než jaká je ve skutečnosti. Tento emocionální postoj může vést k nesprávným rozhodnutím nebo nerealistickým očekáváním.

Jak na to správně:

Při prodeji nemovitosti je důležité přistupovat k situaci s rozvahou a oddělit emoce od obchodních rozhodnutí. Pamatujte, že jde o finanční transakci a je nezbytné se řídit tržními realitami. Zde může být realitní makléř velkým přínosem. Přinese do procesu objektivitu a odstup. Díky svým zkušenostem a přehledu na trhu zajistí, že budete jednat na základě aktuálních dat a nikoli pouze osobních pocitů. To vám umožní prodat nemovitost rychleji a za adekvátní cenu, bez zbytečných komplikací.

Prodat nemovitost jako profesionál

Prodej nemovitosti je zásadní krok, a vyhnutí se běžným chybám vám ušetří čas, energii i peníze. Klíčovými faktory úspěchu jsou správně stanovená cena, profesionální příprava, efektivní marketing a jasná komunikace. Nebojte se oslovit odborníky, kteří vám poskytnou cenné rady a pomohou dosáhnout co nejlepšího výsledku.