Translate with 
MENU ZAVŘÍT
5. srpna 2024

Pět tipů jak upravit nemovitost na prodej

Příprava nemovitosti k prodeji může na první pohled působit jako náročný úkol. Existují však klíčové oblasti, na které byste se měli zaměřit, aby váš domov vynikl na konkurenčním trhu. Podívejte se na svůj domov očima kupujícího a analyzujte ho ze všech úhlů. Co potřebuje vaši pozornost a co můžete nechat být?

V dnešní době si prodávající uvědomují, že k úspěšnému prodeji je často nutné provést menší opravy a úpravy. Konkurence je tvrdá a kupující hledají to nejlepší.

Začněte tím, že uklidíte a odstraníte veškeré zbytečné věci, které mohou narušovat dojem z prostoru. Využijte skladovací prostory nebo pronajměte sklad, aby váš domov působil čistě a prostorně.

 1. STRUKTURÁLNÍ A TECHNICKÉ ÚPRAVY

Když kupující přemýšlejí o koupi nemovitosti, často začínají u základních strukturálních a technických vlastností domu nebo bytu. Mnoho krát si kladou otázky jako: „Jak starý je ohřívač vody?“, „Jak pevné jsou společné stěny?“, „Jsou okna energeticky úsporná?“ a „Jak stará je střecha?“. Vaším cílem jako prodejce je rozptýlit co nejvíce těchto obav a přitom zůstat upřímný.

I když nebudete měnit základní strukturální prvky domu, můžete se zaměřit na mechanické aspekty, které mohou být pro kupující důležité. Pokud zjistíte, že některé z větších systémů, jako je voda, elektrika, okna, stěny, podlaha nebo topení, jsou rizikové, je nejvyšší čas je nechat zkontrolovat a případně nechat opravit.

Kupující chtějí vědět, že investují do nemovitosti, která je v dobré

m stavu a bez skrytých vad. Mít plně funkční nemovitost a poskytnout dokumentaci o veškerých předchozích nebo nedávných opravách a údržbě může výrazně zvýšit důvěru kupujících. Transparentnost v této oblasti může výrazně přispět k rychlému a úspěšnému prodeji.

Tipy na konkrétní vylepšení

  1. Kontrola a oprava topení a ohřevu vody – Ujistěte se, že topení a ohřívač vody jsou v dobrém stavu. Pokud jsou staré nebo neefektivní, zvažte jejich výměnu.
  2. Zlepšení energetické účinnosti – Pokud máte stará okna, zvažte jejich výměnu za energeticky úsporná. To nejen zvýší atraktivitu vašeho domu, ale také sníží náklady na energie.
  3. Revize střechy – Střecha je klíčovou součástí domu/ nemovitosti. Pokud je stará nebo poškozená, nechte ji opravit nebo vyměnit.
  4. Zajištění kvality stěn a podlah – Pevné stěny a podlahy bez trhlin a jiných poškození dodají kupujícím pocit bezpečí a stability.

Připravte si veškeré doklady, které potvrzují opravy a údržbu vaší nemovitosti. Ukázka těchto dokumentů během prohlídek může výrazně zvýšit důvěru kupujících a ukázat, že o svou nemovitost pečujete.

Při přípravě nemovitosti na prodej myslete na to, že důvěra a transparentnost jsou zásadní. Uklidněte obavy kupujících, nabídněte jim funkční a dobře udržovanou nemovitost a uvidíte, že vaše šance na úspěšný prodej výrazně vzrostou.

2. KOSMETICKÉ ÚPRAVY

První dojem je všechno, a to platí i pro váš domov. Když se snažíte zapůsobit na potenciální kupce, úprava kosmetických detailů je snadným a účinným krokem. Kupující chtějí vidět, že váš dům je připravený k okamžitému nastěhování, že nabízí neutrální prostředí, kde si mohou představit svůj budoucí život, a že každý pokoj má svůj potenciál.

Začněme u vchodových dveří, které jsou doslova vizitkou vašeho domova. První věc, kterou kupující uvidí, by měla být čistá, moderní a bezpečná. Očistěte dveře, natřete je novým nátěrem a vyměňte staré kování, pokud je to potřeba. Udělejte vše pro to, aby se kupující cítili při vstupu vítáni a spokojeni. Nezapomeňte během prohlídek odstranit všechna aktuální jména obyvatel a jakékoli závěsy na dveřích.

Věnovat čas vymalování každého pokoje čerstvým nátěrem je investice, která se vyplatí. Neutrální barvy poskytují ideální pozadí, do kterého si kupující mohou v duchu umístit svůj vlastní nábytek a dekorace. Pokud si nejste jisti výběrem barvy, zvolte klasickou světlou bílou. Působí svěže, je maximálně neutrální a kupující ji mohou snadno přemalovat po zakoupení.

Podívejte se také na své svítidla, ventilátory a vypínače. Tyto prvky jsou pro účely prodeje relativně levné na aktualizaci, ale mohou mít velký význam. Ujistěte se, že dodržují neutrální vzhled a čistý, jednoduchý design. Nové, moderní svítidla mohou prostor výrazně oživit a dodat mu současný šmrnc.

Kupující chtějí vidět co nejvíce čistých a jasných povrchů. Odstraňte zbytečné předměty a nechte vyniknout prostor. Modernizace kuchyňských skříněk na stylový a funkční design může zanechat velmi dobrý dojem. Ujistěte se, že kuchyň je uklizená, spotřebiče modernizované a přidejte několik dekorativních prvků, jako jsou čerstvé bylinky, kytka nebo ovoce.

Kupující hledají domov, kde budou cítit komfort a bezpečí. Před prohlídkami zkontrolujte, zda všechno funguje jak má – od vodovodních baterií až po topení. Vaše snaha zajistit bezproblémový chod domácnosti se projeví v celkovém dojmu kupujících.

Příprava domu na prodej může být náročná, ale s těmito tipy zajistíte, že váš domov bude připraven udělat ten nejlepší první dojem. Nejenže zvýšíte jeho atraktivitu, ale také přispějete k rychlejšímu a úspěšnějšímu prodeji.Začátek formulářeKonec formuláře

3. KUCHYNĚ

Kuchyně – po generace považovaná za srdce domova, je často rozhodujícím faktorem při koupi nového domova. Aby to nebylo jednoduché, každý má samozřejmě jiné představy o tom, jak by měla ideální kuchyně vypadat. Je tam dostatek místa? Dostatek pracovních ploch, zásuvek, skříněk? Je dostatečně světlá a prostorná? Kde se vejde třeba mikrovlnka nebo kávovar? Můžu zde bavit hosty? Můžu vařit, když jsou děti kolem? Je trouba předinstalovaná? Bez myčky ani ránu? A spousta dalších otázek, které se honí hlavou každému kupujícímu...

Jak tedy udělat z vaší skromné kuchyně atraktivní místo? Začněte „debordelizací“. Vše nepotřebné odložte. Kuchyň tak bude vypadat větší. Pokračujte modernizací skříněk, někdy stačí nahradit jen dvířka. Funkční design zanechá vždy dobrý dojem. Když je to potřeba, zmodernizujte spotřebiče. Přidat můžete i několik oblíbených doplňků, jako jsou bylinky, barevné utěrky, jasné osvětlení, čerstvé ovoce, někdy postačí i kytka ve váze. Pak už jen nechte na potenciálních kupujících, aby si představili, jestli by v takové kuchyni mohli žít.

 4. KOUPELNA

Koupelny jsou překvapivě jednoduché, pokud jde o požadavky kupujících. Obvykle chtějí tři základní věci: čistotu, prostor a bezproblémovou funkčnost. Koupelnu jen tak nezvětšíte, ale můžete ji alespoň vylepšit odstraněním staré spárovací hmoty z dlaždic, modernizací vodovodních baterií a sprchových hlavic, osvěžit místnost novým nátěrem a zrcadly i výměnou prasklých dlaždic. Před prohlídkami se také ujistěte, že jsou vyřešeny všechny problémy s instalací a vytápěním. Vaše koupelna tak bude připravena zaujmout a přesvědčit každého zájemce.

5. PODLAHY

Jedno z největších a nejjednodušších vylepšení, které můžete ve svém domově (nemovitosti určené k prodeji) provést, se nachází přímo pod vašima nohama. Vylepšení podlahy může nejen zvýšit hodnotu vaší nemovitosti, ale také zanechat silný dojem na potenciální kupce. Pokud máte možnost provést pouze jednu zásadní změnu (kromě nezbytné péče o instalatérské a elektroinstalační systémy), pak investujte právě do podlahy. Laminátová podlaha je skvělou volbou, protože její instalace je snadná a zvládne ji každý majitel domu bez nutnosti najímat odborníky. Moderní laminátové podlahy se snadno skládají díky zacvakávacím systémům, což umožňuje rychlou a jednoduchou instalaci. Nová podlaha může dramaticky proměnit vzhled vašeho prostoru/ nemovitosti a dodat mu ten správný "wow" efekt, který přitáhne zájem kupujících.

BONUSOVÝ TIP – PREZENTACE

Připravit nemovitost k prodeji, efektivně ji propagovat na dnešním konkurenčním trhu, oslovit ty správné kupující, kvalifikovat je a zajistit potřebné opravy a vylepšení může být náročné i pro ty nejzkušenější. Proto je důležité mít spolehlivého partnera, který nabízí všechny tyto služby na jednom místě. Naši realitní odborníci vám poskytnou komplexní podporu – od přípravy nemovitosti a předběžné kvalifikace zájemců až po doporučení stěhovacích služeb a následnou péči po vašem přestěhování. Navíc využíváme nejnovější technologie, jako jsou 360stupňové digitální fotografie, video prohlídky a virtuální prohlídky, což nejen zajišťuje bezpečnost všech zúčastněných, ale také maximalizuje expozici vaší nemovitosti.