Translate with 
MENU ZAVŘÍT
21. června 2024

Startovací byt – jak na to

Ukončit školu a vyletět z rodného hnízda – to je sen mnoha mladých lidí, a přiznejme si, často i jejich rodičů. Touha po osamostatnění a vlastním bydlení již během studií je stále častější. Mladí lidé dnes opouštějí rodičovský domov mnohem dříve než kdysi, a i trh na to reaguje nabídkou dostatečného množství bytů o velikosti 1 nebo 2+kk. Kde ale takový byt pořídit a jak ho co nejlevněji vybavit? Pojďme se podívat na to, jak se vydat na cestu k vlastnímu bydlení a na co všechno je potřeba myslet.

První kroky k samostatnosti

Developeři reagují na rostoucí poptávku mladých lidí po vlastním bydlení nabídkou menších bytů. Existují různé programy, které poskytují cenově dostupné byty s výhodnými podmínkami financování, což mladým lidem umožňuje snadněji se postavit na vlastní nohy. Tento program je dostupný ve velkoměstech, kde je poptávka po bydlení nejvyšší. K vybavení bytů mladí lidé často volí nákup nábytku z druhé ruky nebo využívají výhodné slevy, aby svůj byt vybavili co nejlevněji. Osamostatnění se tak stává mnohem snazší a dostupnější. Důležitým krokem k samostatnosti je především zvládnutí finanční gramotnosti.

Ideální dispozice bytu

Startovací byt představuje první krok k samostatnosti. Může představovat první společné bydlení, nebo také první pronájem v životě. Nejčastěji jde o čerstvého absolventa, který již nebydlí u rodičů, na koleji nebo ve sdíleném bytě se spolubydlícími. Najednou má mladý člověk samostatné bydlení. Ideální dispozicí bytu je pro téměř každou životní fázi standardní 2+1 nebo 2+kk, tedy dva pokoje a kuchyně nebo dva pokoje s kuchyňským koutem. Tato dispozice je univerzální a hodí se jak pro jednotlivce, svobodné matky, partnerské dvojice, tak i pro budoucí rodiny s dětmi. Navíc se dobře pronajímá, takže po splnění svého úkolu coby startovacího bytu může sloužit jako investiční nemovitost.

Nájem nebo hypotéka?

Volba mezi nájmem a hypotékou je jedním z nejdůležitějších finančních rozhodnutí. Bydlet ve svém je samozřejmě výhodnější než v podnájmu – to už si většina mladých dokázala spočítat. Díky možnosti hypotéky a často i ochotě rodičů pomoci se vstupními náklady, se proto do nových bytů stěhuje hodně lidí. Výsledkem je, že mnohdy zaplatí za hypotéku a služby stejné peníze jako za pronájem. Navíc peníze místo cizímu majiteli bytu jdou do vlastní kapsy. Navíc stále platí, že v našich zeměpisných šířkách více inklinujeme k vlastnění nemovitosti a máme jeden z nejvyšších podílů vlastního bydlení v Evropě. Pro zajímavost 78 % lidí v Česku bydlí ve vlastním a u sousedů až 93 procent Slováků žije ve vlastním bytě nebo domě.

Jaká je ideální lokace?

Mladí lidé často fungují v centru měst díky škole nebo práci. Až na výjimky jsou centra zastavěná a nové byty se staví hlavně v okrajových částech, kde ještě zbylo místo. To ale vůbec není na škodu, právě naopak. Rozvíjí tak periferii města a další postupně se vyvíjející se nové čtvrtě. Bytové domy rostou tam, kam bez problémů dosáhne městská doprava, kde je supermarket, školka nebo škola a často i blízkost přírody. Tato kombinace je výhodná pro vyjížďky na kole a další aktivity. V budoucnu se takové lokace ukáží jako velmi výhodné.

Byty jsou k mání i na vesnicích poblíž větších měst za výhodné ceny. Mladí lidé však potřebují spojení do centra i ve večerních hodinách, což může být omezené. Bydlení za městem někdy vyžaduje auto, což je třeba taky zvážit.

Vybavení pro startovací bydlení

Při vybavování bytu je důležité myslet na budoucnost. Nemá smysl pořizovat velké nábytky, které mohou být problém při dalším stěhování. Naopak, nízké skříňky neboli kompaktní nábytek jsou praktické a lze je kombinovat podle potřeby.

Co určitě nejde podcenit je investice do kvalitní postele, roštu a matrace, protože dobrý spánek je důležitý. Sedačku si můžete dovolit levnější, ale rozkládací, aby byla praktická pro návštěvy. Pořiďte si spoustu polštářů a různých malých "podsedáků" na sezení, které můžete kdykoliv vytáhnout přijde-li vám na návštěvu více lidí.

Tipy pro efektivní využití prostoru

  1. Maximalizace úložných prostor: V malém bytě je třeba využít každý centimetr, nebojte se jít až ke stropu. Použijte různé přenosné věšáky, boxy a krabice.
  2. Vyvýšené patro: Pokud to prostor umožňuje, zřiďte vyvýšené patro a vytvořte tam ložnici, myslete na větrání a dostatečnou výšku. Pod ložnicí vznikne prostor třeba na malý domácí office, nebo obývák.
  3. Světlé barvy: V malých prostorách používejte světlé barvy a nevýrazné dekory pro optické zvětšení místnosti.
  4. Dostatek světla: Pokud nemáte velká okna, pořiďte hodně svítidel.
  5. Nepořádek v pořádku: Krabice schovejte za textilní závěs, což je levná a efektní varianta. Materiál můžete taky využít na polštáře nebo i přehoz na postel.
  6. Kreativita: Buďte kreativní a přizpůsobte si prostor svým potřebám.