Page 33 - ResidentART léto - podzim 2017
P. 33
Patří k zelenině Bydlíte v bytě nebo v domě bez
Bylinky se velmi dobře doplňují s mnoha druhy zeleniny.
Jestliže se kromě bylinek chystáte pěstovat i zeleninu, zahrady? Ani tak se nemusíte
nebojte se spřízněné druhy vysadit k sobě. Aromatické čerstvých bylinek vzdát. Jestliže
byliny odpuzují škůdce, jako jsou například mšice.
máte balkon či terasu, umístěte
A jaké druhy se k sobě hodí? bylinky na ně. Pokud ne, je jediným
∙ Bazalku vysaďte u rajčat, okurek a cibulovin.
∙ Kerblík je nejvhodnější k ředkvičkám a salátům, protože místem, kde můžete bylinky
odpuzuje slimáky. úspěšně pěstovat, okenní parapet.
∙ Koriandr se dobře hodí vedle okurek, červené řepy
a košťálovin a rovněž k jahodám.
∙ Levandule si velmi dobře rozumí se saláty a díky své vůni
se velmi dobře hodí k růžím.
∙ Majoránku vysaďte vedle mrkve.
∙ Saturejce se dobře daří u fazolí a cibulovin.
∙ Tymián je univerzální, můžete ho vysadit k jakékoliv
zelenině, hlavně k listové.
Bylinky bez zahrady
Bydlíte v bytě nebo v domě bez zahrady? Ani tak se nemusíte
čerstvých bylinek vzdát. Jestliže máte balkon či terasu,
umístěte bylinky na ně. Pokud ne, je jediným místem, kde
můžete bylinky úspěšně pěstovat, okenní parapet. Pokojové
pěstování bylinek je sice složitější, ale ne nemožné. Výhodou
pak je, že při vaření máte vše potřebné na dosah ruky.
Abyste mohli začít, stačí velké světlé okno a několik
květináčů. Nejdůležitější je držet se pravidla, že bylinky
potřebují světlo a teplo, ale ne průvan. Když toto pravidlo
dodržíte, úspěchu nestojí nic v cestě. Ideálním místem je
východ či západ, pokud máte možnost volby.
Začněte výběrem správné nádoby. Nesmí být z kovu
a nesmí obsahovat zbytky škodlivin. Přesvědčte se, že má
nádoba odtokovou díru. Pokud je nádoba větší, tím více by Bylinky v zimě
měla těchto děr mít. Vzhled není důležitý, důležitá je S přicházející zimou nezapomeňte na zazimování bylinek.
funkčnost. Jednoleté rostliny spotřebujte, musíte je příští rok stejně
Po výběru nádoby přichází další krok, a tím je tvorba zasadit znovu. Dvouleté rostliny a trvalky rozdělte na ty
drenážní vrstvy. Protože většina bylinek pochází ze odolné a méně odolné. Odolné klidně zvládnou přezimovat
Středomoří, potřebují teplo, sucho a písčitou půdu. Kvalitní v zahradě. Prostor kolem rostlin pokryjte mulčovací kůrou,
drenáž vytvoříte snadno tak, že na dno květináče umístíte která udrží více vlhkosti a současně ochrání kořenový
keramické střepy, například střepy z květináče. Poté je systém před mrazy – jemně k nim navíc vložte větve
zasypete vrstvou štěrku a písku a teprve na to přidáte z jehličnatých stromů. Méně odolné bylinky přesaďte
zeminu. Bylinky jsou nenáročné na půdu, stačí jim běžná do nádob a vezměte domů.
zemina, kterou koupíte v zahradnictví. Dnes je k dostání Čerstvých bylinek se ale nemusíte vzdát ani v zimě.
rovněž i speciální zemina určená bylinkám. Zvolte si druhy, které nepotřebují tolik tepla a kterým se
Bylinky nepotřebují příliš zalévat. Platí, že méně je více, bude dařit i v zimním období.
a proto zalívejte až tehdy, když je zemina suchá. Pokud je
dostatečně vlhká, můžete vynechat zálivku i několik dní. Sušení a skladování
Bylinky nepotřebují hnojení – pokud se jim nedaří, Bylinky sušte co nejdříve po jejich sběru, aby se nezapařily.
například žloutnou listy, přesaďte je do větší nádoby, Rostliny nemačkejte a ukládejte je volně. Sušení může
případně vyměňte zeminu. Nezapomeňte, že bylinky jsou probíhat přirozeně na slunci nebo ve stínu, ale také umělým
určeny k jídlu, proto v žádném případě nepoužívejte teplem, jako je možné třeba v troubě či sušičce potravin.
chemické přípravky. Samotný proces sušení se u každé bylinky liší. Před
Pamatujte, co druh, to samostatná nádoba. I přes zahájením si najděte, co které bylince vyhovuje.
nedostatek místa nesázejte více druhů bylinek do jednoho Usušené bylinky se nejlépe skladují v papírových
květináče. Každý druh má specifickou potřebu vláhy pytlících či krabicích, ve sklenicích či plechovkách.
a v případě společného vysazení nebudou všechny druhy Nemíchejte více druhů dohromady, do každého obalu dejte
prospívat správně. pouze jeden druh. >>
33