Page 35 - ResidentART léto - podzim 2017
P. 35
Kopr
Tato jednoletá bylinka je známá a používána už stovky let. Pro
naše klimatické podmínky je ideální, neboť je odolná i vůči nízkým
teplotám. Rozumí si se saláty a ředkvičkami, není tedy problém je
umístit do společného záhonu. I když se jedná o jednoletku,
vysemeňuje se na místech, kde se již pěstovala. Klíčivost si
uchovává po dobu minimálně pěti let. Existuje mnoho odrůd kopru,
všechny mají přibližně stejné aroma i účinky. Kopr kvete, ale
využívají se jeho listy. Co se týče využití v kuchyni, kdo by neznal
koprovku či kulajdu. Obohatí ale také tvarohové pomazánky
Tymián i grilovaná jídla. Často se využívá také při zavařování okurek a další
Tuto bylinku poznáte podle nezaměnitelné vůně. Je to vlastně jižní nakládané zeleniny. Kopr je prospěšný i pro zdraví, hlavně
podporuje trávení, působí proti plynatosti a kolice. Z tohoto důvodu
příbuzný české mateřídoušky. Protože se jedná o středomořskou je vhodný i pro kojence namísto fenyklu. Pokud si chcete kopr
rostlinu, vyhovuje jí slunečné místo. Dorůstá až do výšky uchovat, nejlepší je zmrazit celé listy.
20 centimetrů a do podoby keříku. Jedná se o trvalku. Pokud se
ujme, může růst na jednom místě několik let. Na zimu ji
nezapomeňte ochránit proti mrazu pomocí jehličnatých větviček.
Protože je tymián velmi aromatický, v kuchyni patří mezi
nejpoužívanější bylinky. Používá se k masu i zelenině, do salátů
i pikantních omáček. Tymián má mnohé léčivé účinky. Vyrábí se
z něj velmi účinný sirup proti kašli a nachlazení. Dále podporuje
krevní oběh, je účinný při nespavosti i při infekcích močových cest.
Tymián se suší ve svazcích při normálních teplotách.
Rozmarýn
Bylinka pochází původně ze Středozemí. Z toho důvodu mu nevadí
přímý pobyt na slunci – naopak. Čím slunnější prostředí, tím více je
rostlina aromatická. Rozmarýn je stálezelený keř, který může
vyrůst do výšky jednoho až jednoho a půl metru, pokud se pěstuje
v dobrých podmínkách. I přesto je ale možné rozmarýn pěstovat
za oknem. Tato rostlina nesnáší vlhkost, její přemíra ji dokáže
i zahubit. Proto většinou nevydrží přezimovat v záhonu. V našich
Petrželka podmínkách je proto lepší, pokud ji pěstujete v nádobě, kterou
Petržel kadeřavá je dvouletá rostlina, které svědčí teplé místo, na zimu přenesete domů. Totéž ale platí i pro deštivé období.
nesmí být ale na přímém slunci. Potřebuje také dostatek vláhy. Pokud vytrvale prší delší dobu, taktéž je dobré bylinku uschovat
Pozor ale, abyste ji nepřelévali. V takovém případě by mohly její do sucha. V kuchyni se používají lístky nebo snítky. Nejvýrazněji se
listy zežloutnout. Bez problémů ji vypěstujete i na okně. Při uplatňuje ve středomořské kuchyni. Přidává se do marinád
ořezávání vždy ponechte středové listy. Petržel se v kuchyni a grilovacích směsí. Ještě před pečením ho přidejte k masu. Hodí
používá nejčastěji v syrovém stavu do polévek, salátů k rybám či se ale i k zeleninovým jídlům, zvláště pak z rajčat či lilku.
bramborám. Prospěšná je i ze zdravotního hlediska. Obsahuje velké Rozmarýn také léčí, zvyšuje krevní tlak a zlepšuje krevní oběh,
množství vitamínu C a železa. Tuto bylinku je možné uchovávat jak pomáhá proti bolestem hlavy, přispívá ke klidnému spánku, působí
sušenou, tak ve zmražené podobě. antibakteriálně a močopudně. Použít ho lze rovněž k čištění pleti.
35