Page 35 - ResidentART léto - podzim 2017
P. 35

Kopr
                                                                Tato jednoletá bylinka je známá a používána už stovky let. Pro
                                                                naše klimatické podmínky je ideální, neboť je odolná i vůči nízkým
                                                                teplotám. Rozumí si se saláty a ředkvičkami, není tedy problém je
                                                                umístit do společného záhonu. I když se jedná o jednoletku,
                                                                vysemeňuje se na místech, kde se již pěstovala. Klíčivost si
                                                                uchovává po dobu minimálně pěti let. Existuje mnoho odrůd kopru,
                                                                všechny mají přibližně stejné aroma i účinky. Kopr kvete, ale
                                                                využívají se jeho listy. Co se týče využití v kuchyni, kdo by neznal
                                                                koprovku či kulajdu. Obohatí ale také tvarohové pomazánky
            Tymián                                              i grilovaná jídla. Často se využívá také při zavařování okurek a další
            Tuto bylinku poznáte podle nezaměnitelné vůně. Je to vlastně jižní   nakládané zeleniny. Kopr je prospěšný i pro zdraví, hlavně
                                                                podporuje trávení, působí proti plynatosti a kolice. Z tohoto důvodu
            příbuzný české mateřídoušky. Protože se jedná o středomořskou   je vhodný i pro kojence namísto fenyklu. Pokud si chcete kopr
            rostlinu, vyhovuje jí slunečné místo. Dorůstá až do výšky    uchovat, nejlepší je zmrazit celé listy.
            20 centimetrů a do podoby keříku. Jedná se o trvalku. Pokud se
            ujme, může růst na jednom místě několik let. Na zimu ji
            nezapomeňte ochránit proti mrazu pomocí jehličnatých větviček.
            Protože je tymián velmi aromatický, v kuchyni patří mezi
            nejpoužívanější bylinky. Používá se k masu i zelenině, do salátů
            i pikantních omáček. Tymián má mnohé léčivé účinky. Vyrábí se
            z něj velmi účinný sirup proti kašli a nachlazení. Dále podporuje
            krevní oběh, je účinný při nespavosti i při infekcích močových cest.
            Tymián se suší ve svazcích při normálních teplotách.


















                                                                Rozmarýn
                                                                Bylinka pochází původně ze Středozemí. Z toho důvodu mu nevadí
                                                                přímý pobyt na slunci – naopak. Čím slunnější prostředí, tím více je
                                                                rostlina aromatická. Rozmarýn je stálezelený keř, který může
                                                                vyrůst do výšky jednoho až jednoho a půl metru, pokud se pěstuje
                                                                v dobrých podmínkách. I přesto je ale možné rozmarýn pěstovat
                                                                za oknem. Tato rostlina nesnáší vlhkost, její přemíra ji dokáže
                                                                i zahubit. Proto většinou nevydrží přezimovat v záhonu. V našich
            Petrželka                                           podmínkách je proto lepší, pokud ji pěstujete v nádobě, kterou
            Petržel kadeřavá je dvouletá rostlina, které svědčí teplé místo,   na zimu přenesete domů. Totéž ale platí i pro deštivé období.
            nesmí být ale na přímém slunci. Potřebuje také dostatek vláhy.   Pokud vytrvale prší delší dobu, taktéž je dobré bylinku uschovat
            Pozor ale, abyste ji nepřelévali. V takovém případě by mohly její   do sucha. V kuchyni se používají lístky nebo snítky. Nejvýrazněji se
            listy zežloutnout. Bez problémů ji vypěstujete i na okně. Při   uplatňuje ve středomořské kuchyni. Přidává se do marinád
            ořezávání vždy ponechte středové listy. Petržel se v kuchyni   a grilovacích směsí. Ještě před pečením ho přidejte k masu. Hodí
            používá nejčastěji v syrovém stavu do polévek, salátů k rybám či   se ale i k zeleninovým jídlům, zvláště pak z rajčat či lilku.
            bramborám. Prospěšná je i ze zdravotního hlediska. Obsahuje velké   Rozmarýn také léčí, zvyšuje krevní tlak a zlepšuje krevní oběh,
            množství vitamínu C a železa. Tuto bylinku je možné uchovávat jak   pomáhá proti bolestem hlavy, přispívá ke klidnému spánku, působí
            sušenou, tak ve zmražené podobě.                    antibakteriálně a močopudně. Použít ho lze rovněž k čištění pleti.

                                                                                                           35
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40