Page 34 - ResidentART léto - podzim 2017
P. 34
zahrada
Nejčastěji
pěstované bylinky
Bylinek je mnoho, v českých končinách
se nejčastěji pěstují následující druhy:
Oregano
Oregano neboli dobromysl je bylinkou, které je od nepaměti
přisuzována kouzelná moc. Traduje se, že když se natrhá na sv.
Jana, bude ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi.
Oregano je trvalka, zimu přečká i v našich klimatických
podmínkách, pokud se správně zazimuje. Snadno se množí, proto
se často stává, že dokáže „zaplevelit“ celou zahrádku. Proto se
doporučuje pěstovat ho v nádobách. Oregano se nejčastěji
používá v italské kuchyni, hlavně při přípravě pizzy a těstovin.
Přidává se ale i do gulášů či mletých mas. Co se týče zdraví,
oregano pomáhá především proti kašli a bolestem v krku.
K usušení se používá nať, kterou je možné sušit i uměle do
teploty 35 stupňů.
Bazalka
U nás se pěstuje jako jednoletá rostlina. Dobře se jí bude dařit
i za oknem, nesnáší ale mráz, proto ji ven sázejte až ke konci
května. Bazalka nejlépe chutná s rajčaty, proto se tak často Pažitka
objevuje v italské kuchyni. Skvěle se hodí do salátů, na pizzu, Tato bylinka je jednou z těch, kterou lze směle pěstovat i v zimě.
k těstovinám i pečené rybě. Do vaření se přidává až nakonec, aby Je mrazuvzdorná, můžete ji tedy klidně ponechat v záhonu. Ale
vydržela čerstvá. Pokud se vaří, všechny esence z ní vyprchají. pokud si chcete i v zimě dopřát čerstvou pažitku, není problém ji
Bazalka má rovněž léčivé účinky. Působí na dýchací cesty, zlepšuje pěstovat na okně. Bude stále dorůstat. Pažitka se nesmí umístit
činnost ledvin a uklidňuje nervy. Dále podporuje chuť k jídlu v blízkosti košťálové zeleniny či luštěnin. V kuchyni se používá
a usnadňuje trávení. Bazalku je možné uchovat sušenou v syrovém stavu. Při vaření přichází o veškeré aroma. Nejčastěji se
i mraženou. Pokud se suší, tak nikdy ne uměle. Před zmražením je přidává do pomazánek, omelet či salátů. Hodí se i k posypání
lepší listy nakrájet. Bazalka v mrazáku zhnědne až zčerná, což brambor. Z lékařského hlediska je pažitka bohatá na vitamín C,
však nemá na výslednou chuť efekt. Mražená bazalka je té čerstvé A a B1 a B2. Obsahuje rovněž vápník či železo. Snižuje krevní tlak,
chuťově bližší než bazalka sušená. působí antisepticky a podporuje chuť k jídlu.
34