Page 34 - ResidentART léto - podzim 2017
P. 34

zahrada













            Nejčastěji
            pěstované bylinky


            Bylinek je mnoho, v českých končinách

            se nejčastěji pěstují následující druhy:







                                                                Oregano
                                                                Oregano neboli dobromysl je bylinkou, které je od nepaměti
                                                                přisuzována kouzelná moc. Traduje se, že když se natrhá na sv.
                                                                Jana, bude ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi.
                                                                Oregano je trvalka, zimu přečká i v našich klimatických
                                                                podmínkách, pokud se správně zazimuje. Snadno se množí, proto
                                                                se často stává, že dokáže „zaplevelit“ celou zahrádku. Proto se
                                                                doporučuje pěstovat ho v nádobách. Oregano se nejčastěji
                                                                používá v italské kuchyni, hlavně při přípravě pizzy a těstovin.
                                                                Přidává se ale i do gulášů či mletých mas. Co se týče zdraví,
                                                                oregano pomáhá především proti kašli a bolestem v krku.
                                                                K usušení se používá nať, kterou je možné sušit i uměle do 
                                                                teploty 35 stupňů.
























            Bazalka
            U nás se pěstuje jako jednoletá rostlina. Dobře se jí bude dařit
            i za oknem, nesnáší ale mráz, proto ji ven sázejte až ke konci
            května. Bazalka nejlépe chutná s rajčaty, proto se tak často   Pažitka
            objevuje v italské kuchyni. Skvěle se hodí do salátů, na pizzu,   Tato bylinka je jednou z těch, kterou lze směle pěstovat i v zimě.
            k těstovinám i pečené rybě. Do vaření se přidává až nakonec, aby   Je mrazuvzdorná, můžete ji tedy klidně ponechat v záhonu. Ale
            vydržela čerstvá. Pokud se vaří, všechny esence z ní vyprchají.  pokud si chcete i v zimě dopřát čerstvou pažitku, není problém ji
            Bazalka má rovněž léčivé účinky. Působí na dýchací cesty, zlepšuje   pěstovat na okně. Bude stále dorůstat. Pažitka se nesmí umístit
            činnost ledvin a uklidňuje nervy. Dále podporuje chuť k jídlu   v blízkosti košťálové zeleniny či luštěnin.  V kuchyni se používá
            a usnadňuje trávení. Bazalku je možné uchovat sušenou   v syrovém stavu. Při vaření přichází o veškeré aroma. Nejčastěji se
            i mraženou. Pokud se suší, tak nikdy ne uměle. Před zmražením je   přidává do pomazánek, omelet či salátů. Hodí se i k posypání
            lepší listy nakrájet. Bazalka v mrazáku zhnědne až zčerná, což   brambor. Z lékařského hlediska je pažitka bohatá na vitamín C,
            však nemá na výslednou chuť efekt. Mražená bazalka je té čerstvé   A a B1 a B2. Obsahuje rovněž vápník či železo. Snižuje krevní tlak,
            chuťově bližší než bazalka sušená.                  působí antisepticky a podporuje chuť k jídlu.

            34
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39