Page 42 - ResidentART - podzim-zima 2019/2020
P. 42

recepty Markéty Pavleje



            Co k jídlu, když je venku nevlídno?

            Něco, co vás spolehlivě zahřeje a zasytí. Vyzkoušejte kombinaci batátů
            s čočkou a líčka na červeném víně. Dobrou chuť.


            TEXT A FOTO: MARKÉTA PAVLEJE


                                                                  Líčka na červeném
                                                                  víně s karotkou,

                                                                  fenyklovým pyré

                                                                  a citronovo

                                                                  ‑fenyklovým olejem


                                                                  Ingredience 4 porce:

                                                                  4–5 telecích líček
                                                                  4 stroužky česneku
                                                                  1 mrkev
                                                                  1 petržel
                                                                  2 cibule
                                                                  2 bobkové listy
                                                                  několik snítek čerstvého nebo sušeného tymiánu
                                                                  3 dcl plného červeného vína, jako je cabernet sauvignon nebo
                                                                  merlot
                                                                  mořská sůl
                                                                  čerstvě mletý pepř
                                                                  4 lžíce olivového oleje
                                                                  3 lžíce másla
                                                                  8–10 mrkví, ideální jsou mladé třeba i s natí
                                                                  2 bulvy fenyklu
                                                                  3 větší brambory
                                                                  kůra z poloviny bio citronu
                                                                  150–200 ml sladké smetany


            Postup
            1.   Líčka omyjte a odstraňte z jejich povrchu blánu, popřípadě zbylou chrupavku. Líčka osušte, lehce osolte a v širším hrnci typu
                casserole je zprudka osmahněte ze všech stran na lžíci olivového oleje, aby se maso zatáhlo a udrželo si maximální šťavnatost.
                Jakmile jsou na celém povrchu osmažená do zlata, vyjměte je z hrnce a odložte na okamžik stranou. Přidejte do hrnce ještě lžíci
                olivového oleje a na něm orestujte do měkka všechnu cibuli pokrájenou na kostičky. Přidejte pokrájený nebo propasírovaný česnek,
                mrkev, petržel na kostičky a chvíli ještě restujte. Na závěr přidejte bobkový list, tymián, vraťte líčka zpět do hrnce, směs podlijte
                červeným vínem a pomalu duste. Občas líčka zvedněte ode dna, popřípadě otočte, aby se nepřichytla a hlídejte, aby se tekutina
                neodpařila všechna, tedy směs případně podlijte vodou, vývarem či ještě trochou vína. Takto pomalu duste přibližně 2 až 2 a půl
                hodiny na sporáku nebo v troubě při 160 °C 3 až 3 a půl hodiny do měkka. Hotová líčka by se měla téměř rozpadat, když je zmáčknete
                vidličkou.
            2.   Nastavte si sous vide na 84 °C. Do sáčku dejte oloupané mrkve rozkrojené podélně na polovinu. Rozložte je, aby byly v jedné vrstvě.
                Lehce je osolte, přidejte 1–2 lžíce másla, popřípadě lžičku medu, a zavakuujte sáček. Dejte sáček do SV na 50 minut.
            3.   Zelenou nať fenyklu dejte spolu s olivovým olejem do blenderu a rozmixujte. Do této směsi přidejte kůru z poloviny chemicky
                neošetřeného citronu a nechte odležet. Po cca 15 minutách směs přeceďte přes plátýnko a uložte do sklenice, takto je olej připravený
                k servírování a vydrží vám několik dní v lednici.
            4.   Dejte pokrájený fenykl a brambory do silně osolené vody a vařte do měkka. Jakmile je zelenina hotová, dejte ji do blenderu spolu
                s trochou ohřáté sladké smetany podle potřeby tak, aby se vám dařilo směs rozmixovat do hladka.
            5.   Když jsou již líčka pěkně křehká, vyjměte je z hrnce spolu se zbytky celého koření a zbylý obsah hrnce rozmixujte pomocí blenderu na
                úplně jemnou omáčku. Tuto omáčku vraťte zpět do hrnce, ochutnejte ji, jestli není potřeba přisolit či opepřit, ponořte do ní líčka
                a prohřejte je.
            6.   Touto dobou byste měli mít hotové fenyklové pyré, SV karotky i fenyklový olej a tak můžete servírovat.



            42 | RESIDENTART
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47