Page 43 - ResidentART - podzim-zima 2019/2020
P. 43

Krémová batátová
                                                       polévka s čočkou




                                                       Ingredience:


                                                       1–2 lžíce přepuštěného másla nebo rostlinného oleje
                                                       3 šalotky, pokrájené na kostičky
                                                       400 g batátů
                                                       400 g mrkve
                                                       1 kořenová petržel
                                                       1 hrnek neuvařené čočky, jako je beluga
                                                       mořská sůl
                                                       čerstvě mletý pepř

                                                       klasická verze
                                                       1 bobkový list
                                                       4 větvičky čerstvého tymiánu nebo větší špetka promnutého sušeného
                                                       kousek celé skořice
                                                       6 kuliček nového koření
                                                       exotická verze
                                                       8 cm kořene zázvoru, oloupaného a nakrájeného na plátky
                                                       kousek celé skořice
                                                       3 tobolky kardamomu
                                                       400 ml (1 plechovka) kokosového mléka
                                                       čerstvý koriandr na servírování




                                                       Postup

                                                       Luštěninu, nejraději používám belugu, si ideálně předem namočte. Když je
                                                       nabobtnaná, dejte ji do hrnce s několikanásobkem vody a uvařte ji do měkka, ale
                                                       stále tak, aby držela pěkně pevný tvar a formu. Prudký var by mohl také
                                                       zapříčinit potrhání a narušení pěkně hladkého povrchu, tak ji vařte jemně. Jde
                                                       čistě o estetiku, tedy pokud bude popraskaná, určitě se nic strašného neděje.
                                                       Hotovou čočku slijte přes cedník, můžete lehce proprat čistou vodou a odložte.
                                                       2.
                                                       Ve velkém hrnci orestujte na tuku šalotky do měkka. Přidejte k nim oškrábanou
                                                       a na kusy pokrájenou mrkev a petržel. Mezitím, co se restují, oškrábejte batáty a
                                                       nakrájejte je na střední kostičky. Přidejte je k zelenině do hrnce spolu s kořením,
                                                       podle toho, jakým směrem jste se rozhodli vydat. Pokud připravujete exotickou
                                                       verzi, kokosové mléko ještě nepřidávejte, to bude následovat až s tekutou
                                                       složkou. Protože koření později budeme z polévky vyndávat, je praktické svázat
                                                       jej do kousku mušelínu a vytvořit svazeček, pytlíček bylinek „bouquet garni“.
                                                       Směs zeleniny a koření, pokud zůstalo volně vložené, pěkně promíchejte a po
                                                       chvíli restování zalijte horkou vodou nebo vývarem tak, aby byla všechna
                                                       zelenina ve vodě. Pro exotickou verzi část tekutiny nahraďte kokosovým
                                                       mlékem. Protože polévku nebudeme zahušťovat, nepřidávejte vody či vývaru
                                                       příliš.
                                                       3.
                                                       Hrnec přiklopte poklicí a nechte pomalu vařit, dokud nebude všechna zelenina
                                                       měkká na skus. Vždy se snažím zachovat co nejkratší dobu varu tak, aby si
                                                       zelenina zachovala co nejvíce vitamínů, ale hlavně i chuti, tedy nemusíte čekat,
                                                       až se bude vše úplně rozpadat, stačí, že bude zelenina na skus. Nyní z polévky
                                                       vyjměte všechno koření nebo bouquet garni, rozmixujte na opravdu jemný krém,
                                                       dochuťte solí a případně pepřem a na závěr přidejte uvařenou luštěninu.
                                                       Servírujte s čerstvým koriandrem nebo u klasické verze s petrželkou.

                                     Markéta Pavleje


                                     JEDNA Z NEJZNÁMĚJŠÍCH ČESKÝCH FOOD BLOGEREK.
                                     Svůj blog Kitchenette.cz založila v roce 2012 z lásky k vaření. Brzy se však stal velmi sledovaným
                                     a oceňovaným. Od podobných blogů se liší především kvalitou fotografi í. Blog získal řadu ocenění, včetně
                                     Food blog roku. kitchenette.cz

                                                                                               RESIDENTART | 43
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48