Page 43 - ResidentART - podzim-zima 2019/2020
P. 43
Krémová batátová
polévka s čočkou
Ingredience:
1–2 lžíce přepuštěného másla nebo rostlinného oleje
3 šalotky, pokrájené na kostičky
400 g batátů
400 g mrkve
1 kořenová petržel
1 hrnek neuvařené čočky, jako je beluga
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
klasická verze
1 bobkový list
4 větvičky čerstvého tymiánu nebo větší špetka promnutého sušeného
kousek celé skořice
6 kuliček nového koření
exotická verze
8 cm kořene zázvoru, oloupaného a nakrájeného na plátky
kousek celé skořice
3 tobolky kardamomu
400 ml (1 plechovka) kokosového mléka
čerstvý koriandr na servírování
Postup
Luštěninu, nejraději používám belugu, si ideálně předem namočte. Když je
nabobtnaná, dejte ji do hrnce s několikanásobkem vody a uvařte ji do měkka, ale
stále tak, aby držela pěkně pevný tvar a formu. Prudký var by mohl také
zapříčinit potrhání a narušení pěkně hladkého povrchu, tak ji vařte jemně. Jde
čistě o estetiku, tedy pokud bude popraskaná, určitě se nic strašného neděje.
Hotovou čočku slijte přes cedník, můžete lehce proprat čistou vodou a odložte.
2.
Ve velkém hrnci orestujte na tuku šalotky do měkka. Přidejte k nim oškrábanou
a na kusy pokrájenou mrkev a petržel. Mezitím, co se restují, oškrábejte batáty a
nakrájejte je na střední kostičky. Přidejte je k zelenině do hrnce spolu s kořením,
podle toho, jakým směrem jste se rozhodli vydat. Pokud připravujete exotickou
verzi, kokosové mléko ještě nepřidávejte, to bude následovat až s tekutou
složkou. Protože koření později budeme z polévky vyndávat, je praktické svázat
jej do kousku mušelínu a vytvořit svazeček, pytlíček bylinek „bouquet garni“.
Směs zeleniny a koření, pokud zůstalo volně vložené, pěkně promíchejte a po
chvíli restování zalijte horkou vodou nebo vývarem tak, aby byla všechna
zelenina ve vodě. Pro exotickou verzi část tekutiny nahraďte kokosovým
mlékem. Protože polévku nebudeme zahušťovat, nepřidávejte vody či vývaru
příliš.
3.
Hrnec přiklopte poklicí a nechte pomalu vařit, dokud nebude všechna zelenina
měkká na skus. Vždy se snažím zachovat co nejkratší dobu varu tak, aby si
zelenina zachovala co nejvíce vitamínů, ale hlavně i chuti, tedy nemusíte čekat,
až se bude vše úplně rozpadat, stačí, že bude zelenina na skus. Nyní z polévky
vyjměte všechno koření nebo bouquet garni, rozmixujte na opravdu jemný krém,
dochuťte solí a případně pepřem a na závěr přidejte uvařenou luštěninu.
Servírujte s čerstvým koriandrem nebo u klasické verze s petrželkou.
Markéta Pavleje
JEDNA Z NEJZNÁMĚJŠÍCH ČESKÝCH FOOD BLOGEREK.
Svůj blog Kitchenette.cz založila v roce 2012 z lásky k vaření. Brzy se však stal velmi sledovaným
a oceňovaným. Od podobných blogů se liší především kvalitou fotografi í. Blog získal řadu ocenění, včetně
Food blog roku. kitchenette.cz
RESIDENTART | 43