Page 42 - ResidentART podzim - zima 2018-2019
P. 42

z Gastromapy Lukáše Hejlíka




                                                                                                                                       Na staré cihlové zdi visí tabule, kam Ivo   
                              Hana Gutová a ivo svoboda provozují penzion                                                                                               mořský vlk je dalším
                              šest let. sami se starají také o kuchyni.                                                               křídou vypisuje víkendové menu. Závisí jen   zlatým hřebem z menu
                                                                                                                                     na tom, co ve čtvrtek nakoupí v Českých   místní kuchyně.
                              rodinná pohoda, to je kromě skvělé kuchyně                                                              Budějovicích. Restaurace nemá tedy stálý   
                              dalším znakem penzionu elektra v bechyni.                                                               jídelní lístek a Bechyňáci to prý docela dlou-  mořský vlk, kvalitní
                              Hosté se zde cítí jako doma v obýváku.                                                                                                    dobré víno a nádherný
                                                                                                                                     ho nebrali. Teď se ale vrací a doplňují hosty,   výhled – to vše
                              Chobotnice s brambůrkami na galicijský způsob                                                           kteří se sem sjíždí právě proto, že jim tenhle   dohromady dělá
                              patří k tomu nejlepšímu, co se zde vaří.                                                                koncept imponuje. Ivovi to neskutečně sluší   z návštěvy penzionu
                                                                                                                                                                        elektra dokonalý
                                                                                                                                      u grilu, tam si nejčastěji hraje s rybami, moř-  zážitek.
                                                                                                                                      skými plody nebo steaky. V malé kuchyňce
                                                                                                                                      pak kraluje Hanka. Je schopná se pomazlit
                                                                                                                                      s perličkou, kterou pomalu peče s máslem
                                                                                                                                      a bylinkami. Umí také skvělé saláty a přílohy
                                                                                                                                      se zeleninou. Její specialitou jsou ale dezerty.
                                                                                                                                      Pistáciový dortík nebo čokoládová tartaletka,
                                                                                                                                      to jsou ty nejdokonalejší sladké tečky.            Lukáš Hejlík
                                                                                                                                        A co teprve ten výhled? Krom toho, že
                                                                                                                                      dokonale zrekonstruovaná vila skýtá to             herec, který Je znáM z divadla i televize. Před několika
                                                                                                                                      nejstylovější ubytování a vnitřní posezení         lety začal vytvářet Gastromapu, kde shromažďuje tipy na zajímavé
                                                                                                                                      neméně příjemný pocit, je tu ještě terasa.         gastronomické podniky. Dnes patří Gastromapa mezi
                                                                                                                                      Kdyby existoval žebříček těch nejroman-            nejvyhledávanější blogy týkající se gastronomie. Lukáš Hejlík je ale
                                                                                                                                                                                         činný v mnoha dalších oblastech. Je rovněž autorem projektu
                                                                                                                                      tičtějších výhledů, počítejte tam s Elektrou!
                                                                                                                                                                                         scénického čtení Listování a vlastní také biofarmu v Říčkách u Brna,
                                                                                                                                      Kdyby si Bedřich Smetana dal chobotnici            kterou si sám zrekonstruoval. https://gastromapa.hejlik.cz/
                                                                                                                                      s brambůrkami na galicijský způsob nebo
                                                                                                                                      mořského vlka nadívaného středomořskou
                                                                                                                                      zeleninou, k tomu lahodné bílé víno a díval
                                                                                                                                      se do údolí, kde se divoce kroutí řeka, jeho         kde najdete podnik:
                                                                                                                                      symfonie by se jmenovala Lužnice. Elektra            vila elektra bechyně, parkány 537, 391 65 bechyně
                                                                                                                                      je ve všech směrech zážitek. Má majitele             www.penzionelektra.cz
                                                                                                                                      stejně elegantní jako interiér, zahradu, terasu
                                                                                                                                      a jídelníček. Koneckonců i působení ve vile,
                                                                                                                                      24 hodin 365 dnů v roce může za to, že se
                                                                                                                                      Hanka a Ivo po 17 letech známosti vzali.  















                   lektru najdete jiskřit hned za vrátky
                   z klášterní zahrady! Už v roce 1911
                   fungovala v Bechyni jako úspěšný
            ehotel. Po válce byla vila znárodněna
            a stal se z ní na delší dobu internátní domov                                                                                            Restaurace nemá stálý
            mládeže vyhlášené keramické školy. Mi-                                                                                           jídelní lístek a Bechyňáci to
            mochodem – vrátka tu jako student zavíral
            i Karel Kryl. Po velmi zdařilé rekonstrukci                                                                                        prý docela dlouho nebrali.
            vily, která se stavěla v roce 1911 podle plánů
            architekta Antonína Belady, se v ní vystřídalo                                                                                     Teď se ale vrací a doplňují
            několik nájemců. Posledních šest let ji mají
            v provozu Hana Gutová a Ivo Svoboda a jde                                                                                              hosty, kteří se sem sjíždí
            jim to báječně. Ani jeden nežil v Bechyni, ale                                                                                      právě proto, že jim tenhle
            díky nim teď Bechyně žije. Minimálně mezi
            lidmi, kteří hledají ty nejryzejší, nejčistší                                                                                                 koncept imponuje.
            koncepty, a přesně taková Elekra je.

            42 | residentart                                                                                                                                                                                                residentart | 43
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47