Page 43 - ResidentART podzim - zima 2018-2019
P. 43
z Gastromapy Lukáše Hejlíka
Na staré cihlové zdi visí tabule, kam Ivo
Hana Gutová a ivo svoboda provozují penzion mořský vlk je dalším
šest let. sami se starají také o kuchyni. křídou vypisuje víkendové menu. Závisí jen zlatým hřebem z menu
na tom, co ve čtvrtek nakoupí v Českých místní kuchyně.
rodinná pohoda, to je kromě skvělé kuchyně Budějovicích. Restaurace nemá tedy stálý
dalším znakem penzionu elektra v bechyni. jídelní lístek a Bechyňáci to prý docela dlou- mořský vlk, kvalitní
Hosté se zde cítí jako doma v obýváku. dobré víno a nádherný
ho nebrali. Teď se ale vrací a doplňují hosty, výhled – to vše
Chobotnice s brambůrkami na galicijský způsob kteří se sem sjíždí právě proto, že jim tenhle dohromady dělá
patří k tomu nejlepšímu, co se zde vaří. koncept imponuje. Ivovi to neskutečně sluší z návštěvy penzionu
elektra dokonalý
u grilu, tam si nejčastěji hraje s rybami, moř- zážitek.
skými plody nebo steaky. V malé kuchyňce
pak kraluje Hanka. Je schopná se pomazlit
s perličkou, kterou pomalu peče s máslem
a bylinkami. Umí také skvělé saláty a přílohy
se zeleninou. Její specialitou jsou ale dezerty.
Pistáciový dortík nebo čokoládová tartaletka,
to jsou ty nejdokonalejší sladké tečky. Lukáš Hejlík
A co teprve ten výhled? Krom toho, že
dokonale zrekonstruovaná vila skýtá to herec, který Je znáM z divadla i televize. Před několika
nejstylovější ubytování a vnitřní posezení lety začal vytvářet Gastromapu, kde shromažďuje tipy na zajímavé
neméně příjemný pocit, je tu ještě terasa. gastronomické podniky. Dnes patří Gastromapa mezi
Kdyby existoval žebříček těch nejroman- nejvyhledávanější blogy týkající se gastronomie. Lukáš Hejlík je ale
činný v mnoha dalších oblastech. Je rovněž autorem projektu
tičtějších výhledů, počítejte tam s Elektrou!
scénického čtení Listování a vlastní také biofarmu v Říčkách u Brna,
Kdyby si Bedřich Smetana dal chobotnici kterou si sám zrekonstruoval. https://gastromapa.hejlik.cz/
s brambůrkami na galicijský způsob nebo
mořského vlka nadívaného středomořskou
zeleninou, k tomu lahodné bílé víno a díval
se do údolí, kde se divoce kroutí řeka, jeho kde najdete podnik:
symfonie by se jmenovala Lužnice. Elektra vila elektra bechyně, parkány 537, 391 65 bechyně
je ve všech směrech zážitek. Má majitele www.penzionelektra.cz
stejně elegantní jako interiér, zahradu, terasu
a jídelníček. Koneckonců i působení ve vile,
24 hodin 365 dnů v roce může za to, že se
Hanka a Ivo po 17 letech známosti vzali.
lektru najdete jiskřit hned za vrátky
z klášterní zahrady! Už v roce 1911
fungovala v Bechyni jako úspěšný
ehotel. Po válce byla vila znárodněna
a stal se z ní na delší dobu internátní domov Restaurace nemá stálý
mládeže vyhlášené keramické školy. Mi- jídelní lístek a Bechyňáci to
mochodem – vrátka tu jako student zavíral
i Karel Kryl. Po velmi zdařilé rekonstrukci prý docela dlouho nebrali.
vily, která se stavěla v roce 1911 podle plánů
architekta Antonína Belady, se v ní vystřídalo Teď se ale vrací a doplňují
několik nájemců. Posledních šest let ji mají
v provozu Hana Gutová a Ivo Svoboda a jde hosty, kteří se sem sjíždí
jim to báječně. Ani jeden nežil v Bechyni, ale právě proto, že jim tenhle
díky nim teď Bechyně žije. Minimálně mezi
lidmi, kteří hledají ty nejryzejší, nejčistší koncept imponuje.
koncepty, a přesně taková Elekra je.
42 | residentart residentart | 43