Page 44 - ResidentART podzim - zima 2018-2019
P. 44
recepty Markéty Pavleje
Dokonalý dýňový quiche Květáková krémová
polévka s cizrnou
ingredience na těsto
150 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky a marockým
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3–4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu) kořením
špetka soli
špetka moučkového cukru
ingredience
ingredience na náplň 1 l zeleninového vývaru
4 vejce 1 květák
250 ml smetany 2 fenykly
špetka soli 3 mrkve
špetka pepře 1 petržel
špetka muškátového oříšku 3 střední brambory
150 g sýru gruyére (v této kombinaci skvěle funguje 5 stroužků česneku
i ementál) 4 lžíce olivového oleje
5 šalotek mořská sůl
1–2 lžíce másla či ghí čerstvě mletý pepř
1 menší dýně (hokaido je praktická, nemusí se loupat) 1 konzerva cizrny nebo ekvivalent uvařené
cca 7 lžic balsamica sušené
1 lžička mletého římského kmínu
postup 1/2 lžičky sladké či pálivé papriky
1. V míse si připravte všechny ingredience na těsto chilli podle chuti
a pomocí pastry blenderu nebo nože se snažte 1 lžička semínek koriandru
zapracovat máslo do těsta tak, aby v něm stále zůstaly špetka kurkumy
malé hrudky studeného másla. (Po vyválení v těstě tyto 1/2 lžičky skořice
hrudky másla vytvoří tenké plátky, díky kterým je těsto 1/2 lžičky fenyklu
křehké, křupavé a tvoří tenoučké lupínky.) Je důležité 1/2 lžičky mletého závoru
těsto nepřepracovat. Jakmile se vám z těsta podaří 250 ml sladké smetany
vytvořit kompaktní koule, možná budete potřebovat hrst hladkolisté petržele (vyzkoušejte i mátu
i o lžíci ledové vody navíc, zabalte ji do fólie a nechte a koriandr)
alespoň hodinu anebo i do druhého dne odpočinout
v lednici. postup
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Všechnu
2. Rozehřejeme troubu na 190 °C. zeleninu i česnek očistěte, nakrájejte na kusy
Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do tukem velké přibližně 2 cm a položte na velký plech.
vymazané formy na quiche, ideálně té kovové, co má Přidejte i vařenou propláchnutou cizrnu,
volné dno, a umožní tak upéct korpus do křupava pokapejte olivovým olejem, posypejte kořením,
a zároveň snadno vyjmout hotový koláč, aniž byste jej solí, promíchejte a dejte do trouby péct
potrhali! Těsto propícháme vidličkou, a pokud chceme do zlata přibližně na 25 min.
zabránit nafouknutí, vyložíme pečicím papírem
a vyplníme fazolemi na pečení anebo těmi opravdovými. 2. Část pečeného květáku a cizrny si odložte
Dáme předpéct na 10 minut do trouby nebo až začne stranou. Vývar přiveďte k varu a přidejte do něj
těsto zlátnout. Také můžete po cca 8 minutách formu zbylou zeleninu. Jakmile bude zelenina měkká,
vyjmout, odstranit fazole i pečicí papír a chvíli ještě péci rozmixujte polévku na jemný krém. Na závěr text a Foto: marKéta pavleJe
korpus samostatně. ještě přidejte smetanu na zjemnění, prohřejte
a můžete servírovat posypanou pečeným Ani na podzim a v zimě
3. Připravte si náplň. Na másle orestujte všechnu šalotku květákem, cizrnou, čerstvými bylinkami a třeba
krájenou na kostičky doměkka, přidejte dýni pokrájenou i špetkou marockého koření. se nemusíte v kuchyni
na 1,5cm kostky. Restujte tak, aby dýně začala lehce
měknout. Přibližně 10 minut. Když je téměř hotová, ošidit. Je spousta receptů
přidejte balsamico, směs občas zamíchejte a nechte
tekutinu odpařit. Tuto náplň můžete rozprostřít Markéta Pavleje a surovin, které se
na předpečený korpus.
4. Nyní smíchejte v míse všechny základní ingredience Jedna z neJznáMěJších dokonale hodí právě pro
na smetanovou náplň: tedy vejce, smetanu, sýr pokrájený českých Food Blogerek. chladnější část roku.
na malé kostičky, špetku soli, pepře a nalijte do korpusu Svůj blog Kitchenette.cz založila v roce
přes restovaný dýňový základ. Dejte péct do trouby 2012 z lásky k vaření. Brzy se však stal
na přibližně 30 minut při 175 °C. velmi sledovaným a oceňovaným.
Hotovo máte, když náplň už není úplně tekutá, ale stále Od podobných blogů se liší především
se trochu třepe, pokud koláčem pohnete. Měla by zůstat kvalitou fotografií. Blog získal řadu
živější se zlatým povrchem. ocenění, včetně Food blog roku.
kitchenette.cz
44 | residentart residentart | 45