Page 44 - ResidentART podzim - zima 2018-2019
P. 44

recepty Markéty Pavleje



                                                                        Dokonalý dýňový quiche                                        Květáková krémová

                                                                                                                                      polévka s cizrnou
                                                                        ingredience na těsto
                                                                        150 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky                  a marockým
                                                                        120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
                                                                        3–4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)           kořením
                                                                        špetka soli
                                                                        špetka moučkového cukru
                                                                                                                                      ingredience
                                                                        ingredience na náplň                                          1 l zeleninového vývaru
                                                                        4 vejce                                                       1 květák
                                                                        250 ml smetany                                                2 fenykly
                                                                        špetka soli                                                   3 mrkve
                                                                        špetka pepře                                                  1 petržel
                                                                        špetka muškátového oříšku                                     3 střední brambory
                                                                        150 g sýru gruyére  (v této kombinaci skvěle funguje          5 stroužků česneku
                                                                        i ementál)                                                    4 lžíce olivového oleje
                                                                        5 šalotek                                                     mořská sůl
                                                                        1–2 lžíce másla či ghí                                        čerstvě mletý pepř
                                                                        1 menší dýně (hokaido je praktická, nemusí se loupat)         1 konzerva cizrny nebo ekvivalent uvařené
                                                                        cca 7 lžic balsamica                                          sušené
                                                                                                                                      1 lžička mletého římského kmínu
                                                                        postup                                                        1/2 lžičky sladké či pálivé papriky
                                                                        1. V míse si připravte všechny ingredience na těsto           chilli podle chuti
                                                                        a pomocí pastry blenderu nebo nože se snažte                  1 lžička semínek koriandru
                                                                        zapracovat máslo do těsta tak, aby v něm stále zůstaly        špetka kurkumy
                                                                        malé hrudky studeného másla. (Po vyválení v těstě tyto        1/2 lžičky skořice
                                                                        hrudky másla vytvoří tenké plátky, díky kterým je těsto       1/2 lžičky fenyklu
                                                                        křehké, křupavé a tvoří tenoučké lupínky.) Je důležité        1/2 lžičky mletého závoru
                                                                        těsto nepřepracovat.  Jakmile se vám z těsta podaří           250 ml sladké smetany
                                                                        vytvořit kompaktní koule, možná budete potřebovat             hrst hladkolisté petržele (vyzkoušejte i mátu
                                                                        i o lžíci ledové vody navíc, zabalte ji do fólie a nechte     a koriandr)
                                                                        alespoň hodinu anebo i do druhého dne odpočinout
                                                                        v lednici.                                                    postup
                                                                                                                                      1. Předehřejte troubu na 200 °C. Všechnu
                                                                        2. Rozehřejeme troubu na 190 °C.                              zeleninu i česnek očistěte, nakrájejte na kusy
                                                                        Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do tukem           velké přibližně 2 cm a položte na velký plech.
                                                                        vymazané formy na quiche, ideálně té kovové, co má            Přidejte i vařenou propláchnutou cizrnu,
                                                                        volné dno, a umožní tak upéct korpus do křupava               pokapejte olivovým olejem, posypejte kořením,
                                                                        a zároveň snadno vyjmout hotový koláč, aniž byste jej         solí, promíchejte a dejte do trouby péct
                                                                        potrhali! Těsto propícháme vidličkou, a pokud chceme          do zlata přibližně na 25 min.
                                                                        zabránit nafouknutí, vyložíme pečicím papírem
                                                                        a vyplníme fazolemi na pečení anebo těmi opravdovými.         2. Část pečeného květáku a cizrny si odložte
                                                                        Dáme předpéct na 10 minut do trouby nebo až začne             stranou. Vývar přiveďte k varu a přidejte do něj
                                                                        těsto zlátnout. Také můžete po cca 8 minutách formu           zbylou zeleninu. Jakmile bude zelenina měkká,
                                                                        vyjmout, odstranit fazole i pečicí papír  a chvíli ještě péci   rozmixujte polévku na jemný krém. Na závěr                     text a Foto: marKéta pavleJe
                                                                        korpus samostatně.                                            ještě přidejte smetanu na zjemnění, prohřejte
                                                                                                                                      a můžete servírovat posypanou pečeným                            Ani na podzim a v zimě
                                                                        3. Připravte si náplň. Na másle orestujte všechnu šalotku     květákem, cizrnou, čerstvými bylinkami a třeba
                                                                        krájenou na kostičky doměkka, přidejte dýni pokrájenou        i špetkou marockého koření.                                      se nemusíte v kuchyni
                                                                        na 1,5cm kostky. Restujte tak, aby dýně začala lehce
                                                                        měknout. Přibližně 10 minut. Když je téměř hotová,                                                                             ošidit. Je spousta receptů
                                                                        přidejte balsamico, směs občas zamíchejte a nechte
                                                                        tekutinu odpařit. Tuto náplň můžete rozprostřít                                       Markéta Pavleje                          a surovin, které se
                                                                        na předpečený korpus.
                                                                        4.  Nyní smíchejte v míse všechny základní ingredience                                Jedna z neJznáMěJších                    dokonale hodí právě pro
                                                                        na smetanovou náplň: tedy vejce, smetanu, sýr pokrájený                               českých Food Blogerek.                   chladnější část roku.
                                                                        na malé kostičky, špetku soli, pepře a nalijte do korpusu                             Svůj blog Kitchenette.cz založila v roce
                                                                        přes restovaný dýňový základ. Dejte péct do trouby                                    2012 z lásky k vaření. Brzy se však stal
                                                                        na přibližně 30 minut při 175 °C.                                                     velmi sledovaným a oceňovaným.
                                                                        Hotovo máte, když náplň už není úplně tekutá, ale stále                               Od podobných blogů se liší především
                                                                        se trochu třepe, pokud koláčem pohnete. Měla by zůstat                                kvalitou fotografií. Blog získal řadu
                                                                        živější se zlatým povrchem.                                                           ocenění, včetně Food blog roku.
                                                                                                                                                              kitchenette.cz

            44 | residentart                                                                                                                                                                                                residentart | 45
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49