Page 45 - ResidentART podzim - zima 2018-2019
P. 45

recepty Markéty Pavleje



 Dokonalý dýňový quiche  Květáková krémová

            polévka s cizrnou
 ingredience na těsto
 150 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky   a marockým
 120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
 3–4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)   kořením
 špetka soli
 špetka moučkového cukru
            ingredience
 ingredience na náplň  1 l zeleninového vývaru
 4 vejce    1 květák
 250 ml smetany   2 fenykly
 špetka soli   3 mrkve
 špetka pepře   1 petržel
 špetka muškátového oříšku    3 střední brambory
 150 g sýru gruyére  (v této kombinaci skvěle funguje   5 stroužků česneku
 i ementál)  4 lžíce olivového oleje
 5 šalotek  mořská sůl
 1–2 lžíce másla či ghí  čerstvě mletý pepř
 1 menší dýně (hokaido je praktická, nemusí se loupat)  1 konzerva cizrny nebo ekvivalent uvařené
 cca 7 lžic balsamica  sušené
            1 lžička mletého římského kmínu
 postup     1/2 lžičky sladké či pálivé papriky
 1. V míse si připravte všechny ingredience na těsto   chilli podle chuti
 a pomocí pastry blenderu nebo nože se snažte   1 lžička semínek koriandru
 zapracovat máslo do těsta tak, aby v něm stále zůstaly   špetka kurkumy
 malé hrudky studeného másla. (Po vyválení v těstě tyto   1/2 lžičky skořice
 hrudky másla vytvoří tenké plátky, díky kterým je těsto   1/2 lžičky fenyklu
 křehké, křupavé a tvoří tenoučké lupínky.) Je důležité   1/2 lžičky mletého závoru
 těsto nepřepracovat.  Jakmile se vám z těsta podaří   250 ml sladké smetany
 vytvořit kompaktní koule, možná budete potřebovat   hrst hladkolisté petržele (vyzkoušejte i mátu
 i o lžíci ledové vody navíc, zabalte ji do fólie a nechte   a koriandr)
 alespoň hodinu anebo i do druhého dne odpočinout
 v lednici.   postup
            1. Předehřejte troubu na 200 °C. Všechnu
 2. Rozehřejeme troubu na 190 °C.   zeleninu i česnek očistěte, nakrájejte na kusy
 Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do tukem   velké přibližně 2 cm a položte na velký plech.
 vymazané formy na quiche, ideálně té kovové, co má   Přidejte i vařenou propláchnutou cizrnu,
 volné dno, a umožní tak upéct korpus do křupava   pokapejte olivovým olejem, posypejte kořením,
 a zároveň snadno vyjmout hotový koláč, aniž byste jej   solí, promíchejte a dejte do trouby péct
 potrhali! Těsto propícháme vidličkou, a pokud chceme   do zlata přibližně na 25 min.
 zabránit nafouknutí, vyložíme pečicím papírem
 a vyplníme fazolemi na pečení anebo těmi opravdovými.    2. Část pečeného květáku a cizrny si odložte
 Dáme předpéct na 10 minut do trouby nebo až začne   stranou. Vývar přiveďte k varu a přidejte do něj
 těsto zlátnout. Také můžete po cca 8 minutách formu   zbylou zeleninu. Jakmile bude zelenina měkká,
 vyjmout, odstranit fazole i pečicí papír  a chvíli ještě péci   rozmixujte polévku na jemný krém. Na závěr   text a Foto: marKéta pavleJe
 korpus samostatně.  ještě přidejte smetanu na zjemnění, prohřejte
            a můžete servírovat posypanou pečeným                            Ani na podzim a v zimě
 3. Připravte si náplň. Na másle orestujte všechnu šalotku   květákem, cizrnou, čerstvými bylinkami a třeba
 krájenou na kostičky doměkka, přidejte dýni pokrájenou   i špetkou marockého koření.  se nemusíte v kuchyni
 na 1,5cm kostky. Restujte tak, aby dýně začala lehce
 měknout. Přibližně 10 minut. Když je téměř hotová,                          ošidit. Je spousta receptů
 přidejte balsamico, směs občas zamíchejte a nechte
 tekutinu odpařit. Tuto náplň můžete rozprostřít   Markéta Pavleje           a surovin, které se
 na předpečený korpus.
 4.  Nyní smíchejte v míse všechny základní ingredience   Jedna z neJznáMěJších   dokonale hodí právě pro
 na smetanovou náplň: tedy vejce, smetanu, sýr pokrájený   českých Food Blogerek.    chladnější část roku.
 na malé kostičky, špetku soli, pepře a nalijte do korpusu   Svůj blog Kitchenette.cz založila v roce
 přes restovaný dýňový základ. Dejte péct do trouby   2012 z lásky k vaření. Brzy se však stal
 na přibližně 30 minut při 175 °C.   velmi sledovaným a oceňovaným.
 Hotovo máte, když náplň už není úplně tekutá, ale stále   Od podobných blogů se liší především
 se trochu třepe, pokud koláčem pohnete. Měla by zůstat   kvalitou fotografií. Blog získal řadu
 živější se zlatým povrchem.         ocenění, včetně Food blog roku.
                                     kitchenette.cz

 44 | residentart                                                                                 residentart | 45
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50