Page 25 - Resident ART - léto/podzim 2020
P. 25

RADA ODBORNÍKA:
                                      Co to je low & slow metoda a lze ji použít při grilování?
                                      Odpovídá: Václav Modelský, ředitel Weber -Stephen CZ & SK, spol. s r. o.
                                        Příprava jídel low & slow – pomalu a dlouho – je velkým trendem dneška. Většinou vládne před-
                                      stava, že u grilování je zásadní vysoký žár. Ve skutečnosti je pro řadu jídel a postupů nejlepší volbou
                                      nízká stálá teplota – například pro uzení, pro pečení větších kusů masa, žeber a podobně. Navíc to
                                      není žádná věda – stačí si osvojit několik pravidel a pořídit si správné náčiní. V prvé řadě je to gril
                                      s poklopem. Poklop kromě toho, že zadržuje kouř, který pak jídlu dodává skvělou vůni, odráží teplo
                                      zpět na grilované maso – to se peče rovnoměrně ze všech stran a uvnitř grilu se drží potřebná vlhkost,
                                      která brání vysušování masa. Gril je třeba rozehřát na teplotu od 90 do 160 °C a žár ještě „odstínit“ od
                                      roštu s pomocí plechu či alobalu. Gril na dřevěné uhlí Weber Master Touch Premium již má ve výbavě
            pravu jídel z grilu. Ideální   speciální prstenec Char -Ring na brikety, který drží palivo pohromadě, což usnadňuje pozvolné hoření,
            je gril s  poklopem, který   a také nerezový difuzér, který je usazen na vrchu Char -Ringu nad briketami a působí v podstatě jako
            byste měli otevírat co nej-  štít, který tlumí žár směřující k jídlu.
            méně. Poklop chrání jídlo
            před nepřízní počasí, pokud   Po správné přípravě a rozpálení grilu už stačí jen vložit maso, zavřít poklop a několik hodin čekat.
            tedy negrilujete třeba na za-  Kdy maso z grilu vyndat, vám pomůže určit termosonda. Díky ní přesně víme, kdy je maso hotové
            střešené terase. Kvůli okolní   tak akorát – propečené, ale nevysušené. Existuje řada odhadovacích metod – například výpočtem dle
            teplotě může příprava masa   váhy nebo pomocí odporu či pružnosti, jakou pečeně vykazuje, když na ni zatlačíme prstem. Pokud si
            trvat déle, i proto se dopo-  chcete vše zjednodušit a vždy dosáhnout skvělého výsledku, pak je ale termosonda správnou volbou.
            ručuje grilovat spíše menší   Zařízení Weber iGrill je její chytrou variantou. Lze ji s pomocí bluetooth připojit k chytrému mobilu
            kusy, aby byla příprava co   a teplotu masa na grilu sledovat až ze vzdálenosti 45 metrů. Odměnou za trpělivost při pomalém
            nejrychlejší a vy jste u grilu   pečení vám bude delikatesa v podobě rozpadávajícího se, voňavého masa.
            zbytečně dlouho nemrzli.

                                                                                               RESIDENTART | 25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30