Page 25 - Resident ART - léto/podzim 2020
P. 25
RADA ODBORNÍKA:
Co to je low & slow metoda a lze ji použít při grilování?
Odpovídá: Václav Modelský, ředitel Weber -Stephen CZ & SK, spol. s r. o.
Příprava jídel low & slow – pomalu a dlouho – je velkým trendem dneška. Většinou vládne před-
stava, že u grilování je zásadní vysoký žár. Ve skutečnosti je pro řadu jídel a postupů nejlepší volbou
nízká stálá teplota – například pro uzení, pro pečení větších kusů masa, žeber a podobně. Navíc to
není žádná věda – stačí si osvojit několik pravidel a pořídit si správné náčiní. V prvé řadě je to gril
s poklopem. Poklop kromě toho, že zadržuje kouř, který pak jídlu dodává skvělou vůni, odráží teplo
zpět na grilované maso – to se peče rovnoměrně ze všech stran a uvnitř grilu se drží potřebná vlhkost,
která brání vysušování masa. Gril je třeba rozehřát na teplotu od 90 do 160 °C a žár ještě „odstínit“ od
roštu s pomocí plechu či alobalu. Gril na dřevěné uhlí Weber Master Touch Premium již má ve výbavě
pravu jídel z grilu. Ideální speciální prstenec Char -Ring na brikety, který drží palivo pohromadě, což usnadňuje pozvolné hoření,
je gril s poklopem, který a také nerezový difuzér, který je usazen na vrchu Char -Ringu nad briketami a působí v podstatě jako
byste měli otevírat co nej- štít, který tlumí žár směřující k jídlu.
méně. Poklop chrání jídlo
před nepřízní počasí, pokud Po správné přípravě a rozpálení grilu už stačí jen vložit maso, zavřít poklop a několik hodin čekat.
tedy negrilujete třeba na za- Kdy maso z grilu vyndat, vám pomůže určit termosonda. Díky ní přesně víme, kdy je maso hotové
střešené terase. Kvůli okolní tak akorát – propečené, ale nevysušené. Existuje řada odhadovacích metod – například výpočtem dle
teplotě může příprava masa váhy nebo pomocí odporu či pružnosti, jakou pečeně vykazuje, když na ni zatlačíme prstem. Pokud si
trvat déle, i proto se dopo- chcete vše zjednodušit a vždy dosáhnout skvělého výsledku, pak je ale termosonda správnou volbou.
ručuje grilovat spíše menší Zařízení Weber iGrill je její chytrou variantou. Lze ji s pomocí bluetooth připojit k chytrému mobilu
kusy, aby byla příprava co a teplotu masa na grilu sledovat až ze vzdálenosti 45 metrů. Odměnou za trpělivost při pomalém
nejrychlejší a vy jste u grilu pečení vám bude delikatesa v podobě rozpadávajícího se, voňavého masa.
zbytečně dlouho nemrzli.
RESIDENTART | 25