Page 40 - ResidentART jaro - léto 2019
P. 40
z Gastromapy Lukáše Hejlíka
Jirka Giesl a jeho
žena Nikol vsadili
při zařizování
kavárny na
rodinnou
atmosféru. Dnes
je z jejich Pikoly
místo, kam se
opakovaně vracejí
místní, ale jezdí
sem i lidé z celé
země.
iří Giesl byl interiérový designér, koneckonců udělal dva
slavné brněnské podniky Industra a Punkt. Když však
v roce 2014 otevřeli Pikolu, nastal frmol. A Jirka se do věci
Jhrozně zažral. Zbláznil se do světa výběrové kávy a vůbec
se neohlížel na to, co všechno si na malém městě může dovolit.
Dovolil si všechno, co se v trendech dělo, a dával to šumperským
kamarádům. Pikola otevřela na starém městě blízko náměstí, kde
to, pravda, spíše odumíralo, pokud již zcela neumřelo.
V kavárně vytáhli ty nejlepší trumfy, výběrovou kávu a její pre‑
cizní přípravu, úžasné sladké quiche, malá jídla, denní polévku
a především tu báječně přátelskou rodinnou atmosféru. Podnik
zaznamenal okamžitý úspěch a dvakrát se už probourával o zeď
dál. Dneska praží svoje kafe pod značkou Jesen a makají na svých
produktech. A co víc? Stejně tak jak Gieslovým chyběla ve městě
kavárna, chyběla jim i restaurace. A tak začali vařit. V kuchyni
řádí Honza Staněk a dělá strašně hezké snídaně a obědy. A taky
populární brunche! Obědy přinášejí vegetariánskou polévku,
jedno jídlo s masem, jedno bez masa a denně se sem na ně vrací
štamgasti z řad místních.
40 | RESIDENTART