Page 40 - ResidentART jaro - léto 2019
P. 40

z Gastromapy Lukáše Hejlíka




                                               
                                               Jirka Giesl a jeho
                                               žena Nikol vsadili
                                               při zařizování
                                               kavárny na
                                               rodinnou
                                               atmosféru. Dnes
                                               je z jejich Pikoly
                                               místo, kam se
                                               opakovaně vracejí
                                               místní, ale jezdí
                                               sem i lidé z celé
                                               země.










































                  iří Giesl byl interiérový designér, koneckonců udělal dva
                  slavné brněnské podniky Industra a Punkt. Když však
                  v roce 2014 otevřeli Pikolu, nastal frmol. A Jirka se do věci
            Jhrozně zažral. Zbláznil se do světa výběrové kávy a vůbec
            se neohlížel na to, co všechno si na malém městě může dovolit.
            Dovolil si všechno, co se v trendech dělo, a dával to šumperským
            kamarádům. Pikola otevřela na starém městě blízko náměstí, kde
            to, pravda, spíše odumíralo, pokud již zcela neumřelo.
               V kavárně vytáhli ty nejlepší trumfy, výběrovou kávu a její pre‑
            cizní přípravu, úžasné sladké quiche, malá jídla, denní polévku
            a především tu báječně přátelskou rodinnou atmosféru. Podnik
            zaznamenal okamžitý úspěch a dvakrát se už probourával o zeď
            dál. Dneska praží svoje kafe pod značkou Jesen a makají na svých
            produktech. A co víc? Stejně tak jak Gieslovým chyběla ve městě
            kavárna, chyběla jim i restaurace. A tak začali vařit. V kuchyni
            řádí Honza Staněk a dělá strašně hezké snídaně a obědy. A taky
            populární brunche! Obědy přinášejí vegetariánskou polévku,
            jedno jídlo s masem, jedno bez masa a denně se sem na ně vrací
            štamgasti z řad místních.

            40 | RESIDENTART
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45