Page 42 - ResidentART jaro - léto 2019
P. 42
recepty Markéty Pavleje
Ibiškovo-mátový
ledový čaj
Doba přípravy: 10 minut
Ingredience 4 porce:
na 1 litr čaje:
2 lžíce sušených ibiškových květů
(nebo 3 sáčky)
hrst čerstvé máty
3 lžíce medu nebo agáve sirupu
1 limetka nebo citron
na ibiškový sirup:
1 litr vody
1 kg třtinového cukru
3/4 hrnku sušených ibiškových květů
1 lžíce kyseliny citronové
Postup
Ledový čaj:
Do hrnce vroucí vody dejte ibišek a krátce
povařte. Odstavte a přidejte mátu. Po 10
minutách sceďte. Teď je potřeba čaj nechat
vystydnou a vychladit.
Studený čaj doslaďte podle chuti medem,
servírujte s ledem nebo ledovou tříští.
Sirup:
Do vroucí vody přidejte ibišek, odstavte
a přiklopené nechte louhovat a vystydnout.
Po 1 hodině přidejte cukr, jednu lžíci
kyseliny citronové a dalších 5 hodin nechte
louhovat. Hotový sirup sceďte a uskladněte
ve skleněných lahvích, používám ty
s pérovou zátkou. Sirup má velmi sytě
červenou barvu.
42 | RESIDENTART