Page 42 - ResidentART jaro - léto 2019
P. 42

recepty Markéty Pavleje




































            Ibiškovo-mátový

            ledový čaj


            Doba přípravy: 10 minut

            Ingredience 4 porce:

            na 1 litr čaje:
            2 lžíce sušených ibiškových květů
            (nebo 3 sáčky)
            hrst čerstvé máty
            3 lžíce medu nebo agáve sirupu
            1 limetka nebo citron
            na ibiškový sirup:
            1 litr vody
            1 kg třtinového cukru
            3/4 hrnku sušených ibiškových květů
            1 lžíce kyseliny citronové

            Postup

            Ledový čaj:
            Do hrnce vroucí vody dejte ibišek a krátce
            povařte. Odstavte a přidejte mátu. Po 10
            minutách sceďte. Teď je potřeba čaj nechat
            vystydnou a vychladit.
            Studený čaj doslaďte podle chuti medem,
            servírujte s ledem nebo ledovou tříští.
            Sirup:
            Do vroucí vody přidejte ibišek, odstavte
            a přiklopené nechte louhovat a vystydnout.
            Po 1 hodině přidejte cukr, jednu lžíci
            kyseliny citronové a dalších 5 hodin nechte
            louhovat. Hotový sirup sceďte a uskladněte
            ve skleněných lahvích, používám ty
            s pérovou zátkou. Sirup má velmi sytě
            červenou barvu.

            42 | RESIDENTART
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47