Page 43 - ResidentART jaro - léto 2019
P. 43
Zapečený kozí sýr
TEXT A FOTO: MARKÉTA PAVLEJE
Lehké jídlo a nápoj, který s fíky
vás v teplých dnech
osvěží. To je ideální Doba přípravy: 10 minut
kombinace pro parné Ingredience 4 porce:
dny. Inspirujte se s námi. 2 fíky
120 g kozího sýra čerstvého nebo s bílou
plísní
2 krajíce chleba
med na servírování
olivový olej, plus na servírování
2 lžíce restovaných karamelizovaných
ořechů
trocha polníčku, špenátu či jiného mladého
salátu
Postup
1. Rozehřejte si troubu na 200 °C. Vykrájejte
si pomocí vykrajovacích formiček či tvořítek
z chleba 4 kulaté základy. Také můžete
použít třeba jen nůž a vykrojit si obdélník.
Ale v každém případě je dobré okrojit kůrku.
Tyto kulaté chlebové základy lehce
pokapejte olivovým olejem. Určitě je vhodný
i jiný druh bílého pečiva, já tentokrát
připravila zdravější verzi z domácího chleba
se semínky, které dodávají oříškovou chuť.
2. Sýr rozdělte na 4 díly. Čerstvý sýr i ten
plísňový bývá většinou ve tvaru válečku, tak
vám pak ideálně vzniknou 4 kolečka sýru.
Dejte ho na chleba a navrch ještě přijde
kousek fíku. Na jednu porci jsem dávala dvě
čtvrtiny.
3. Vše položte na plech či ideálně
perforovaný plech, aby se chléb pěkně
propekl i ze spodní strany, a dejte péct do
trouby jen na pár minut, dokud celá
delikatesa nezíská lehce zlaté okraje a sýr
nezačne měknout. Záleží na tom, jak rychle
vaše trouba vyrovnává teplotu po otevření,
ale jde opravdu asi tak o 4 minuty.
4. Mezitím si připravte trochu čerstvého
salátku, jako je polníček, špenát…
Servírovací talíř či prkénko zakápněte
olivovým olejem. Pak už jen zbývá přidat
hotový zapečený kozí sýr s fíky a vše lehce
posypat karamelizovanými ořechy
a pokapat medem.
Markéta Pavleje
JEDNA Z NEJZNÁMĚJŠÍCH ČESKÝCH FOOD BLOGEREK.
Svůj blog Kitchenette.cz založila v roce 2012 z lásky k vaření. Brzy se však stal velmi sledovaným
a oceňovaným. Od podobných blogů se liší především kvalitou fotografi í. Blog získal řadu ocenění, včetně
Food blog roku. kitchenette.cz
RESIDENTART | 43