Page 43 - ResidentART jaro - léto 2019
P. 43

Zapečený kozí sýr
            TEXT A FOTO: MARKÉTA PAVLEJE
            Lehké jídlo a nápoj, který                                        s fíky
            vás v teplých dnech

            osvěží. To je ideální                                             Doba přípravy: 10 minut
            kombinace pro parné                                               Ingredience 4 porce:
            dny. Inspirujte se s námi.                                        2 fíky

                                                                              120 g kozího sýra čerstvého nebo s bílou
                                                                              plísní
                                                                              2 krajíce chleba
                                                                              med na servírování
                                                                              olivový olej, plus na servírování
                                                                              2 lžíce restovaných karamelizovaných
                                                                              ořechů
                                                                              trocha polníčku, špenátu či jiného mladého
                                                                              salátu

                                                                              Postup
                                                                              1. Rozehřejte si troubu na 200 °C. Vykrájejte
                                                                              si pomocí vykrajovacích formiček či tvořítek
                                                                              z chleba 4 kulaté základy. Také můžete
                                                                              použít třeba jen nůž a vykrojit si obdélník.
                                                                              Ale v každém případě je dobré okrojit kůrku.
                                                                              Tyto kulaté chlebové základy lehce
                                                                              pokapejte olivovým olejem. Určitě je vhodný
                                                                              i jiný druh bílého pečiva, já tentokrát
                                                                              připravila zdravější verzi z domácího chleba
                                                                              se semínky, které dodávají oříškovou chuť.
                                                                              2. Sýr rozdělte na 4 díly. Čerstvý sýr i ten
                                                                              plísňový bývá většinou ve tvaru válečku, tak
                                                                              vám pak ideálně vzniknou 4 kolečka sýru.
                                                                              Dejte ho na chleba a navrch ještě přijde
                                                                              kousek fíku. Na jednu porci jsem dávala dvě
                                                                              čtvrtiny.

                                                                              3. Vše položte na plech či ideálně
                                                                              perforovaný plech, aby se chléb pěkně
                                                                              propekl i ze spodní strany, a dejte péct do
                                                                              trouby jen na pár minut, dokud celá
                                                                              delikatesa nezíská lehce zlaté okraje a sýr
                                                                              nezačne měknout. Záleží na tom, jak rychle
                                                                              vaše trouba vyrovnává teplotu po otevření,
                                                                              ale jde opravdu asi tak o 4 minuty.
                                                                              4. Mezitím si připravte trochu čerstvého
                                                                              salátku, jako je polníček, špenát…
                                                                              Servírovací talíř či prkénko zakápněte
                                                                              olivovým olejem. Pak už jen zbývá přidat
                                                                              hotový zapečený kozí sýr s fíky a vše lehce
                                                                              posypat karamelizovanými ořechy
                                                                              a pokapat medem.



                                     Markéta Pavleje


                                     JEDNA Z NEJZNÁMĚJŠÍCH ČESKÝCH FOOD BLOGEREK.
                                     Svůj blog Kitchenette.cz založila v roce 2012 z lásky k vaření. Brzy se však stal velmi sledovaným
                                     a oceňovaným. Od podobných blogů se liší především kvalitou fotografi í. Blog získal řadu ocenění, včetně
                                     Food blog roku. kitchenette.cz

                                                                                               RESIDENTART | 43
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48